Hopp til innholdet
familie foran hus
Boliglån

Hva er din bolig verdt? 

Lurer du på hva boligen er verdt, eller hva som skal til for å øke verdien? Her er de viktigste faktorene for verdivurderingen og tips til enkle grep du kan ta.

Verdivurdering av din bolig

En verdivurdering utføres av en eiendomsmegler og gir deg et estimat på hva boligen din er verdt. Boligens verdi styres av markedsverdien, altså hva andre er villige til å betale. Faktorer som beliggenhet, standard, antall soverom og boligens størrelse påvirker også verdien. En verdivurdering gir deg et estimat for prisantydning ved boligsalg eller refinansiering av boliglånet ditt.

Hva er forskjellen på verdivurdering og e-takst?

Verdivurdering og e-takst brukes ofte om hverandre, men det er forskjell mellom de to. Her er en forklaring:

E-takst

Skal du søke refinansiering av boliglånet eller forhandle på boliglånsrenten, holder det ikke med verdivurdering. Bankene krever en e-takst som ikke er eldre enn 6 måneder. En e-takst er elektronisk dokumentasjon som fastsetter boligens verdi basert på statistiske data for standard, beliggenhet og salgspris for tilsvarende boliger i området. Sammen med eiendomsmeglers erfaring og kunnskap om boligmarkedet, gir dette en verdivurdering av hva eiendommen kan bli solgt for i dagens marked. Denne dokumenteres og legges inn i en database som både du og banken får tilgang til.

Verdivurdering

En verdivurdering er eiendomsmeglerens estimat av boligens verdi basert på hva lignende boliger har blitt solgt for i området. Dette brukes kun til å gi et estimat på salgspris.

Hva avgjør boligens verdi?

Boligmarkedet endrer seg ofte raskt, og derfor vil verdien på din bolig også endre seg. Det er enkelte ting du kan påvirke for å øke verdien av boligen, som for eksempel å oppgradere, pusse opp eller gjøre små endringer. Her er hva som legges til grunn i en verdivurdering av din bolig:

Dette avgjør boligens verdi:

 • Beliggenhet og bomiljø
  Områder med gode kollektivforbindelser og lite støy øker etterspørselen og dermed verdien på boligen. Nærhet til skole, barnehage, matbutikk og idrettssenter trekker også verdien opp.
 • Boligens standard og størrelse

  Tilstanden på bad, kjøkken, elektrisk anlegg og røropplegg er spesielt viktige, da disse er dyre å oppgradere.
 • Planløsning og muligheter

  Kan boligen gjøres om fra en to-roms til en tre-roms? Er planløsningen luftig og åpner for alternative løsninger? Kan du bruke kjelleren eller en del av boligen som utleiedel? Jo flere muligheter boligen gir, desto mer øker verdien.

I tillegg vurderes boligens verdi ut fra:

 • Antall kvadratmeter

 • Utsikt

 • Peis

 • Balkong

 • Etasje, hvis det er en leilighet

Er du nysgjerrig på hva boligen din er verdt?

Har du verdivurderingen i boks, kan du lettere planlegge jakten på ny bolig og raskere sikre deg drømmeboligen når den dukker opp.