Rundt 900.000 skandinaviske bilister får hver sommer veihjelp fra SOS International.
Her er 8 tips som gjør at du unngår å bli en av dem.

 

1. Ta turen innom verkstedet før du drar
Fullastet bil, varmt vær og mange timers kjøring i strekk, er en voldsom belastning på bilen. Det er ikke gøy å stoppe mitt i en bilkø i Tyskland eller at radiatoren koker på Hardangervidda. Motorstopp og mekaniske skader forhindres som regel dersom du sørger for at bilen blir sjekket på verksted før du drar. 

2. Hvordan er lykter og dekk?
Sjekk lyktene dine, og se over dekkene. Dekkmønsteret må være minimum 1,6 mm, men ekspertene anbefaler skifte av dekk ved 3 mm. Og glem for all del ikke reservehjulet.

3. Tenk vektfordeling
Pakk fornuftig når du skal på tur. Takboksen skal kun brukes til lette ting. Tung bagasje må plasseres lavt og så langt frem som mulig. Tenk at det skal være minst mulig forflytninger ved oppbremsing, for løse ting kan fort volde mye skade i en bil dersom du må bråbremse.

Har du vært uheldig? Skade melder du her

4. Ha en realistisk plan
Ifølge Trygg Trafikk, er høy fart en medvirkende årsak til rundt halvparten av dødsulykkene ved norske veier. Husk at du har ferie - det er helt unødvendig å stresse. Beregn kjøretiden med en realistisk hastighet når du planlegger turen. Da blir det tid til både pauser og uforutsette trafikkforhold.

5. Ta vare på barna
Ingenting er mer stressende enn skrikende barn i baksetet. Planlegg turen slik at alle får det hyggelig. Drikkevarer, snacks og spill er sikre vinnere. Eller hva med å høre på en lydbok som hele familien kan kose seg med?

6. Lås bilen når du forlater den
Lås alltid dører og bagasjerom dersom du forlater bilen. Må du legge igjen verdisaker, husk å sikre at disse ligger i lukket og låst hanskerom eller separat låst bagasjerom.

Mer om bilforsikring finner du her

7. Kontroll på forsikringen?
Både bil- og reiseforsikringen dekker deg i inn- og utland. 
Ved veihjelp i Norge, ring oss på telefon 62 51 83 88, så hjelper vi deg videre. 
Ved veihjelp i utlandet, ta kontakt med vår samarbeidspartner SOS International på telefon 22 22 77 06.

8. Husk Grønt kort 
I tillegg er det et godt tips å huske Grønt kort. Det koster ingenting, og er et bevis for at du har ansvarsforsikring. Skulle du bli innblandet i en trafikkulykke i utlandet, vil den norske bilansvarsloven gjelde. Dersom en annen bil er ansvarlig for kollisjonen, kan du velge å kreve erstatning etter skadestedets lovgivning eller norsk bilansvarslov. Grønt kort bestiller du enkelt når du er logget inn på minside. Du trenger bare å gå inn på det kjøretøyet du skal bestille Grønt kort på og klikke på Bestill Grønt kort. 

God tur!