Hopp til innholdet
Close up of a mid adult woman working on a laptop from her cabin in the woods

Slik lager du sikre passord som er lett å huske

Hvert år blir nordmenn lurt for millioner av kroner, og sensitiv informasjon lekkes. Heldigvis finnes det måter å beskytte seg på, og det er ikke store endringene som skal til.

Disse grepene bør du ta

Vi i banken vil alltid gjøre vårt ytterste for å beskytte deg, men det er noen grep du selv kan og bør gjøre for å hindre at dette skjer. Derfor har vi satt opp noen tips til hvordan du kan lage sikre passord.

Noe av det det beste og enkleste du selv kan gjøre for å unngå å bli hacket er å bruke passord som er vanskelige å gjette seg til og ikke bruke det samme passordet overalt.  

Slik lager du gode passord

 • Passordet bør være så langt som mulig, minst 5 ord eller 16 tegn.
 • Passordet bør inneholde både tall, symboler, store/små bokstaver og mellomrom (ikke alle tjenester tillater mellomrom).
 • Plasser tallet midt i eller først, ikke til slutt. Da blir passordet enda litt vanskeligere å gjette.
 • Unngå bruk av tall/ord som kan assosieres med deg eller tjenesten det gjelder. F.eks. bursdagsdatoer, navn på familiemedlemmer, kjæledyr, osv.
 • Tenk kategorier, ikke nødvendigvis et passord for hver eneste nettside; jobb, nettbank- og betalingstjenester, og et eget for sosiale medier. Skulle uhellet være ute vet du med det samme hvilket passord du må bytte.
Bruk aller helst et eget passord for e-posten din for å unngå at kriminelle kommer seg inn og nullstiller passordene dine andre steder på nett. Vi anbefaler i tillegg å bruke totrinnsverifisering (motta SMS før du logger inn) der det er mulig. Det gjør det enda vanskeligere for kriminelle å hacke seg inn på kontoene dine. 

Eksempler på sikre passord

 1. Har du en opplevelse eller et minne du husker spesielt godt?
  «Backpackerturen-Australia 2018»
  «I 1995 ble våre kvinnelige undervannsrugbyspillere historiske da de vant Norges første VM-gull i en lagidrett»
 2. Har du en sangtekst du er ekstra glad i?
  «Karpe Diem: Spis Din 7. Sans»
  «Øystein Sunde; hesT eR besT soM pålegG»
 3. Kanskje har du en spesiell hobby eller interesse?
  «Hobbygartner: lager avleggere av Montseraene mine og selger til venninner»

Huske passordene du lager

Det viktigste er å huske passordene du bruker. Unngå bruk av «husk passord på nett». De fleste nettsider har en slik funksjon, og det kan være fristende å trykke på «lagre» kappen. Dette gjør det mye enklere for inntrengere eller virus å finne passordene dine på maskinen

Ønsker du å vite mer om hvordan du lager sikre passord og beskytter deg på nett? Du finner mer informasjon hos nettvett.no.

Vi har laget noen enkle filmer om hvilke metoder svindlere bruker, og hvordan du kan beskytte deg mot dem. Se filmene her.

Skulle du ønske du kunne slippe hele problemstillingen med passord? Finn ut hvordan her.