Hver uke gjennom hele vinteren trener 30 barn i Trøgstad Skiklubb på staking, skøyting og klassisk teknikk i forseggjorte løyper i skogen og på jorder.

En av dem som har æren for de flotte forholdene er løypekjører Svein Smaadahl, som i 2019 fyller 70 år. I nærmere 40 år har Svein stilt opp trofast, når nysnøen har lagt seg. Ofte er han helt alene i skisporet når han kjører.

Han ble derfor svært overrasket da medlemmene av skiklubben valgte å overraske han ute i løypa. Med banner og heiarop hyllet de løypeentusiasten.

 


-Svein er en helt utrolig fyr. Med en gang det kommer snø, så er han ute. Her har vi unger fra 7 til 16 år gamle, og det å ha et sånt treningsanlegg betyr ekstremt mye. Disse løypene utgjør mye skiglede, sier trener Stig Erik Valen i Trøgstad Skiklubb.

 

Løypene Svein lager er så flotte, at de raskt fylles opp av unge og gamle skientusiaster fra både Trøgstad og nabokommunene.

 

-Sammen bygger vi lokalmiljøet

I over 140 år har Trøgstad Sparebank støttet gode formål i Trøgstad og Fetsund gjennom sitt gavefond.

 

Les mer om Trøgstad Sparebank Gavefond og søk støtte her

 

Da Trøgstad skiklubb sendte inn søknad om å få støtte til ny løypemaskin, bestemte banken seg raskt for å bidra med 500 000 kroner

 

-Vi er opptatt av å lage et levende lokalmiljø sammen med de som bor i Trøgstad og Fetsund. Ildsjeler som Svein jobber hundrevis av dugnadstimer hvert år til gode for alle som bor i Trøgstad. Da er det en glede å kunne bidra til en løypemaskin som gjør jobben deres litt lettere.

 

-I tillegg til gavefondet har vi også gitt folk en ny mulighet til å samle inn penger til prosjekter i nærmiljøet ved hjelp av nettsiden lokalverdi.no. Sammen bygger vi lokalmiljøet, sier banksjef i Trøgstad Sparebank, Lars André Dingstad-Eriksen.

 

Les mer om lokalverdi og start din egen innsamlingsaksjon her!

 

Svein og løypemaskin

UTRETTELIG INNSATS: I 40 år har Svein Smaadahl kjørt opp skiløyper på dugnad i Trøgstadområdet. Nå gleder han seg over at skiklubben har fått råd til å kjøpe ny løypemaskin.

 

Svein legger ikke skjul på at den nye maskinen gjør det mye enklere å kjøre opp perfekte løyper uansett hvor kaldt det er.

 

-Denne maskinen betyr enormt mye. I fjor vinter ble det kjørt løyper i over 100 timer. Da er det godt at man kan sitte varmt og behagelig, sier Svein mens han viser frem skiklubbens nye stolthet.

 

Når han setter seg inn i løypemaskinen, bruker han mellom to og tre timer på å kjøre opp rundt 30 kilometer med skispor.

 

Han har ikke tall på hvor mange mil det har blitt gjennom nærmere 40 år – og han har ingen planer om å gi seg. Den dagen han blir pensjonist på heltid, ser han ikke bort fra at det kan bli enda flere timer i løypemaskinen.

 

-Jeg startet med dette da jeg flytta fra Mysen til Trøgstad i 1976. Siden har jeg bare fortsatt. Når jeg setter meg i løypemaskinen lar jeg tankene gå på autopilot.

 

-Det gjør meg glad å se at så mange benytter løypene. Dette er jo folkehelse. Forhåpentligvis fortsetter mange av dem i voksen alder også.

 

-Kanskje er den neste Klæbo fra Trøgstad

Tre av guttene som har ambisjonene klare er Sander Berger (16), Aksel Aarum (14) og Julian Teige Haakaas (14).

-Vi ble veldig glade når vi hørte at Trøgstad Sparebank hadde vært med å gi støtte til ny løypemaskin. Nå kan vi ikke skylde på løypene hvis det går dårlig, sier de med et smil.


UNGE TALENTER: Sveins innsats blir verdsatt av de unge skiløperne Aksel Aarum (14), Sander Berger (16) og Julian Teie Haakas (14).

Sander trener så ofte han kan og gjerne flere ganger på en dag.

 

-Hvis det er dårlige skiløyper blir treningen dårligere og da blir jeg rett og slett sur. Derfor setter vi stor pris på at Svein tar seg tid til å kjøre opp så fine løyper for oss.

 

-Vi er fantastisk heldige som kan gå ut av døra hjemme og har kort vei til så fine løyper, legger Julian og Aksel til.

 

Trener Stig Erik Valen er ikke i tvil om hva den fine vinteren og innsatsen fra dugnadsgjengen i klubben betyr for de unge skiløperne.

 

-Her får de topp muligheter til å utvikle seg. Hvem vet, kanskje er den neste Klæbo fra Trøgstad!